Hoera, 2 jaar! Van dreumes naar peuter! Een grote overgang, welke ook zeker in de vorm van spel is terug te zien. Peuters zijn enorm onder de indruk van alles wat hun ouders doen en willen dat graag kopiëren. Ook ontwikkeld de fijne motoriek zich in deze fase razend snel. Torens bouwen blijft populair maar de bouwwerken worden complexer. Ondertussen biedt het sensopathisch spel nog steeds een fijne vorm van ontspanning. Hieronder delen we 10 cadeautips voor een 2de verjaardag die goed aansluiten op de spelfase waarin de jonge peuter zich bevindt.

De milieuvriendelijke vrachtwagens van Luke’s Toy Factory zijn slim ontworpen als 3D-stapelpuzzels met onderdelen die mixen en matchen. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor kleine handjes en hebben een beetje “wiebel” ruimte zodat kinderen die hun motorische vaardigheden nog aan het ontwikkelen zijn niet snel gefrustreerd raken. Op een speelse manier leren peuters probleemoplossend denken, ontwikkelen ze hun fijne motoriek en creatieve vaardigheden.

De Lubulona Happy Houses zijn houten bouwstenen met een urban stijl en sluiten goed aan bij de bouwfase van een 2-jarige. Het blokkenspel begon met stapelen. Blokje voor blokje wordt er een toren gebouwd, welke vervolgens weer omvalt. Maar nu ze iets ouder worden breiden de bouwwerken zich steeds verder uit en gaan ze de breedte en de hoogte in. Daarna wordt het overbruggen ontdekt. Twee blokken met een tussenruimte worden door een derde blok verbonden. De duurzame bouwstenen van Lubulona lenen zich hier perfect voor.

Oefenen met snijden en dus de fijne motoriek trainen terwijl ze al spelend kennis maken met de verschillende soorten fruit, kleuren en vormen. Tussendoor serveert je peuter graag een eigen gemaakt fruithapje, een veel voorkomende vorm van nabootsend spel. Op deze leeftijd doen ze je heel graag na. De mogelijkheid tot imiteren is voor kinderen een belangrijk instrument om zich de wereld eigen te maken.

Peuters zijn meestal erg bewegelijk en actief. Om tussendoor even te ontspannen vinden ze het heerlijk om te spelen met iets dat tastervaringen geeft. Vaak is dit iets zonder vaste vorm zoals klei of vingerverf. De bewegingen maken de kinderhandjes sterk en het bevorderd de creativiteit absoluut.

Muziek maken is leuk en stimuleert natuurlijk de muzikaliteit. Deze PlanToys tamboerijn is een zeer toegankelijk muziekinstrument die je op verschillende manieren kan bespelen. Sla hem tegen je hand, been of heup aan. Of schud hem heen en weer. Eerst worden de kids blij van elk gerinkel, maar naarmate ze ouder worden ontdekken ze dat de verschillende aanslagmogelijkheden zorgen voor verschillende klank-effecten.

Tussen de 2 en 3 jaar beginnen de uniform-beroepen indruk te maken. Je peuter gaat ambulances herkennen, ziet politiemannen lopen en hoort de brandweersirene. De brandweerkazerne creëert een mooie setting om het fantasiespel te stimuleren. Bij fantasiespel speelt een kind verhalen na vanuit verschillende perspectieven, met een zelfbedachte plot en allerlei emoties. Hiervan leert je kind veel op sociaal en cognitief gebied. Voor kinderen tussen de 2 en 7 jaar is het ‘doen-alsof’ essentieel, lees er meer over op deze pagina.

De Quut Cana is een speelse gieter met een iconisch en innovatief ontwerp. Hij is te gebruiken in bad, in huis, op het strand of in de tuin. Twee verschillende kanten verdubbelen het speelplezier omdat de kids het water kunnen sproeien of gieten en zo hun fijne motoriek stimuleren. De gieter is licht van gewicht, gemakkelijk mee te nemen en schoon te maken. Er gaat een halve liter water in de gieter, waardoor je 2-jarige hem nog goed kan tillen.

Een peuter neemt graag zoveel mogelijk speelgoed met zich mee en loopt daarom regelmatig met tasjes, mandjes of een wagentje rond. Zo rond de twee jaar kunnen ze tijden zoet zijn met spullen inpakken, verplaatsen en weer uitpakken. De Green Toys trekwagen is geschikt voor binnen en buiten. Hij licht van gewicht en het handvat met katoenen touw is goed vast te pakken voor kleine peuter handjes.

De houten speelbak  biedt een fijne afbakening welke goed van pas komt bij het spelen met klein speelgoed, maar je kan hem ook goed gebruiken als sensory box en vullen met zand, meel, rijst of andere materialen die interessant aanvoelen. Jonge kinderen vinden het heerlijk hier met hun handen in te werken en het is vaak erg rustgevend. Je leest hier meer over sensory play. Als extra spelelement kan je ook ander speelgoed (bijvoorbeeld de Holztiger dieren) verstoppen in de bak.

Deze stond ook al op het lijstje met tips voor een eerste verjaardag, maar mocht je hem toen nog niet gekocht hebben dan ben je nu zeker nog niet te laat. De Wobbel is een typisch voorbeeld van speelgoed dat met je kind meegroeit. Door zijn indrukwekkende maar ongedefinieerde vorm geven kinderen het steeds weer een ander doel. Zo dient het als glijbaan, schommel, brug, winkeltje, hut, opstapje, racebaan, loungestoel, fitness apparaat, poppenkast, voetbaldoeltje en rug van een olifant.