Het eerste jaar van een kind is een aaneenschakeling van mijlpalen. Het eerste lachje, het eerste hapje, voor het eerst zelf zitten… Nooit in je leven doe je zoveel dingen voor het eerst als in je babytijd. De tijd vliegt en voor je het weet is je baby een eigenwijze dreumes. De eerste verjaardag! Reden voor een feestje, maar wat zijn nou geschikte cadeaus? Hieronder 8 cadeautips voor de eerste verjaardag, passend bij de spelvormen die aansluiten op de ontwikkelingsfase.

De Wobbel

Tussen de 1 en 2 jaar zijn kinderen gek op klauteren en klimmen. De Wobbel stimuleert het balans en de kracht. Het balansbord ondersteunt op een speelse maar zeer doeltreffende manier het lichaamsbewustzijn en het evenwicht. Zo rond de eerste verjaardag heeft het kind voldoende uitdaging aan het op en afklimmen. Maar naarmate ze ouder worden geven kinderen de Wobbel steeds weer een ander doel. Zo dient hij als glijbaan, schommel, brug, winkeltje, hut, opstapje, racebaan, loungestoel, fitness apparaat, poppenkast, voetbaldoeltje of rug van een olifant. De Wobbel lokt daardoor een hoge mate van vindingrijkheid, creativiteit en fantasie uit. Dit maakt dat het speelgoed niet snel verveeld waardoor kinderen er jarenlang plezier van hebben. Meer informatie over welk type Wobbel geschikt is lees je hier.

PlanToys Houten stapeltoren

Met de vrolijke PlanToys houten stapeltoren ontwikkel je spelenderwijs motorische vaardigheden en coördinatie. Het eenvoudige ontwerp nodigt je kind uit om te experimenteren. Met 6 ringen en een bal voor op de top kun je verschillende combinaties maken. De levendige en contrasterende kleuren trekken zeker de aandacht van je kleintje. De PlanToys houten stapeltoren is veilig getest voor kinderen vanaf 18 maanden, maar zijn in de praktijk juist rond de eerste verjaardag al een groot succes. Uit veiligheid is de stok in het midden buigbaar.

Quutopia Badpuzzel

Nu je kindje goed kan zitten in bad wordt er steeds uitgebreider gespeeld tijdens het wassen. De Quutopia badpuzzels zijn gemaakt van zacht schuim. De vormen blijven drijven in het water en wanneer ze nat zijn kun je ze tegen de badrand of douche plakken om je eigen creaties te maken. De schuimstukken nemen geen water op en blijven dus netjes en schimmelvrij.

PlanToys Duwstok Eend


Zo rond de eerste verjaardag gaan kinderen oefenen met lopen. Wanneer het zelfvertrouwen en het balans voldoende is zal hij of zij opeens zelfstandig de eerste stapjes zetten. Zodra je kind echt kan lopen is dit vaak meteen een favoriete activiteit. Veel kinderen vinden het lang prettig om iets vast te houden tijdens het stappen, dit biedt een zekere vorm van zekerheid ook al hebben ze dit eigenlijk niet meer nodig. Ze vinden het dan ook heerlijk om speelgoed trots achter zich aan te slepen. Op stap met deze dansende krokodil stimuleert het lopen op een positieve manier. Door de PlanToys houten krokodil achter je aan te trekken bewegen het hoofd en de staart heen en weer, wat een klik-klak geluid maakt.

PlanToys trekdier krokodil
PlanToys Sensory Blokjes

Sensopathisch spel is de eerst vorm van spelen. Dit begint wanneer een baby rond de drie maanden is en zijn of haar eigen handjes ontdekt. Eerst is het eigen lichaam het favoriete speelgoed van een baby. Daarna begint het ontdekken van verschillende materialen, texturen en geluiden. Met deze PlanToys sensory blokken beleven ze niet alleen stapelplezier, maar stimuleer je ook de zintuigen van je kleintje. De zes blokjes hebben elk een andere kleur en functie en nodigen het kind uit om op verkenning te gaan.

Quut Raki schepje en harkje

Na de eerste verjaardag wordt ook het spelen in de zandbak interessant. De gekke structuur van het zand dat tussen de vingertjes glijdt vinden de meeste kleintjes heerlijk. Daarna begint het scheppen en harken. De Quut Raki 2 in 1 is een compact setje bestaande uit een schepje, harkje en een zandzeefje in het handvat. Je klikt de hark eenvoudig in de schep zodat je het speelgoed gemakkelijk opbergt en meeneemt. Het lichte gewicht en de de ergonomische vorm maakt dit setje geschikt de kleine dreumes handjes.

PlanToys vormenstoof

De PlanToys houten vormenstoof is een echte speelgoed klassieker. Het is de perfecte uitdaging zo rond de eerste verjaardag. De drie losse vormen passen als puzzelstukjes in de kubus. Spelenderwijs ontdekt het kind vormen, maten en kleuren.

houten vormenstoof
PlanToys houten vormenstoof
PlanToys Houten Xylofoon

Instrumenten zijn leuk en stimuleren de muzikaliteit van je kind. Deze PlanToys houten xylofoon is een zeer toegankelijk muziekinstrument die de fijne motoriek van je kind stimuleert. In het begin zullen de kleintjes blij worden van elke toon, maar naarmate je kind ouder wordt ontdekt hij of zij dat de verschillende aanslagmogelijkheden zorgen voor verschillende klank-effecten.