Als ouders is het vaak zeer vermakelijk om naar te kijken, het fantasiespel. Het is één van de meest natuurlijke en ontspannen manieren van spelen. Maar waarom is dit nou zo belangrijk?

Net alsof

Een baby leeft in een realistische wereld. Mama is mama, papa is papa. Wanneer we als ouders met een gekke stem spreken of een vreemde hoed opzetten kan dit een baby of dreumes behoorlijk laten schrikken. Verbeelding en fantasie kennen ze op deze leeftijd nog niet. Ze hebben alle groeikrachten nog hard nodig om zich vaardigheden als denken, lopen en praten toe te eigenen.

Rond de tweede verjaardag veranderd dit. Er is dan voldoende energie voor iets nieuws: de fantasie. Langzamerhand ontdekken kinderen nieuwe belevingswereld. Rond de vijf jaar bereikt het fantasiespel een hoogtepunt. Maar een goed ontwikkelde fantasie blijft een leven lang een bron om uit te putten. Kenmerkend voor het fantasiespel is dat het kind weet dat het ‘net alsof’ is. Deze kinderlijke fantasie legt de basis voor de creativiteit in het sociale leven en het werkveld later. Terwijl je kind een brandweerman is, zand-ijsjes verkoopt, of met een trein van kussens op vakantie gaat, leert je kind oplossingsgericht en flexibel te denken.

Nieuwe ervaringen verwerken

Fantasiespel is tevens een mooie manier om indrukken te verwerken. Door spannende situaties na te spelen, krijgt je kind meer grip op wat er gebeurd is en kan het leren omgaan met de gevoelens die daarbij vrijkomen. Vooral jonge kinderen, die van alles voor het eerst doen, hebben veel nieuwe ervaringen te verwerken. Het biedt een veilige setting om een mening te geven of gevoelens te uiten.

Interactief rollenspel

Rond de vierde verjaardag wordt het fantasiespel uitgebreid met interactief rollenspel. Hierbij spelen kinderen echt samen en hebben hun rollen een directe relatie tot de inhoud van het spel. Er is bijvoorbeeld een zieke en een dokter. Er is vooraf nog geen plan gemaakt, het spel ontvouwd zich ter plekke. In het samen ‘doen-alsof’ moet je kind onderhandelen, rekening houden met de anderen, uitleggen wat hij zelf graag wil en compromissen bedenken. Dit alles is onmisbaar voor de cognitieve ontwikkeling.

Benieuwd hoe je fantasiespel kan stimuleren? Bekijk de volgende producten eens: