Alle culturen kennen een lange traditie van zang en dans. Binnen Nederlandse gezinnen zie je dit onder andere terug rondom Sinterklaas. In december wordt er ook bij ons thuis boven gemiddeld veel gezongen. Zonder dat er iemand gek op kijkt zitten we met pakjesavond aan een volle eettafel met opa’s en oma’s en zingt iedereen uit volle borst de liedjes die al generaties lang mee gaan (met wat kleine aanpassingen hier en daar). En terwijl ons zoontje nog steeds ‘zachtjes gaan de paardenvoetjes’ zingt, ben ik inmiddels overgestapt op de kerstliedjes. Maar hoe zorg je ervoor dat de aandacht voor muziek ook de rest van het jaar aanwezig is?

Alle kinderen zijn muzikaal.  De één uiteraard meer dan de ander, maar in de basis wordt vrijwel elk kind blij van muziek. Een baby luistert aandachtig naar een gezongen liedje en een dreumes wiegt heen en weer bij het horen van deuntje.

Terwijl we vaak enthousiast van start gaan met muziek en vrijwel elke baby in het bezit is van het meest toegankelijke instrument; de rammelaar, krijgt deze vorm van spelen vaak minder aandacht naar mate het kind ouder wordt. Zonde, want er zijn zoveel toegankelijke instrumenten om de muzikale interesse mee te blijven voeden, tot deze uiteindelijk overgaat van spel naar hobby.

Het duurzame merk PlanToys heeft voor elke leeftijdsfase een passend speelgoed instrument, tot kinderen klaar zijn voor echte muziekles (indien ze dat willen uiteraard). Hierbij deel ik met jullie een overzicht van geschikte instrumenten per leeftijdscategorie:

0-1 jaar: De rammelaar

Zorg voor een rammelaar met een zacht en aangenaam geluid. Deze Roller rammelaar is geschikt voor de allerkleinsten. Door hem over de grond te rollen tikt het houten balletje aan de binnenkant tegen de gekleurde panelen.

PlanToys Roller Rammelaar

1-2 jaar: Houten Xylofoon

De houten xylofoon is een zeer toegankelijk muziekinstrument die de fijne motoriek van je dreumes stimuleert. De kleintjes zullen blij worden van elke toon, maar naarmate je kind ouder wordt ontdekt hij of zij dat de verschillende aanslagmogelijkheden zorgen voor verschillende klank-effecten.

PlanToys houten xylofoon

2-3 jaar: Houten Trommel

Nu je kindje met de xylofoon de slaginstrumenten heeft ontdekt kun je dit opvolgen met een trommel. Hierbij moet je iets meer moeite doen om verschillende tonen te produceren. Dit is niet meer zo overzichtelijk per toets verdeeld maar afhankelijk van waar en hoe hard je slaat.

PlanToys houten trommel

3-4 jaar: Tamboerijn

Daarna kun je overstappen naar een muziekinstrument die je op verschillende manieren kan bespelen, bijvoorbeeld de Tamboerijn. Sla hem tegen je hand, been of heup aan. Of schud hem heen en weer. Er is genoeg te ontdekken. Het bespelen van de tamboerijn tegen de rand geeft bijvoorbeeld een scherper geluid dan in het midden.

PlanToys Tamboerijn

4-5 jaar: Xylofoon met metalen plaatjes

Een xylofoon met echte noten op de juiste toonhoogte. Dit kinderinstrument is zeer geschikt als voorloper op de echte muzieklessen. Met behulp van de primaire kleuren en de letters van de noten op de toetsen maken kinderen kennis met noten lezen.

PlanToys Xylofoon metaal

5-6 jaar: Houten Cajon ritme box

De Cajon is een complexere handtrommel en biedt de uitdaging waar je kind op deze leeftijd om zal vragen. Een echte cajónspeler zit op zijn instrument en bespeelt dit met beide handen en soms zelfs met de hakken.

PlanToys Cajon Ritme Box

6-7 jaar: Muziekles

Rond deze leeftijd kun je starten met echte muzieklessen, mits je kind dit graag wil. Om te bepalen of je kind hier voldoende gemotiveerd en klaar voor is kun je op de volgende symptomen letten:

  • Je kind grijp uit zichzelf naar het instrument
  • Je kind kan zich enige tijd concentreren
  • Je kind kan even stil zitten en luisteren
  • Je kind kan instructies opvolgen
  • Je kind zingt graag of is op een andere manier regelmatig met muziek bezig
  • Het gewenste instrument is fysiek geschikt voor de leeftijd