Lekker in bad, met je vingers door het zand of rustig kleien. Sensopathisch spel is één van de meest ontspannen vormen van spelen. Een leven lang genieten we spelenderwijs van onze tastzin.

De eerste spelvorm

Sensopathisch spel is de eerst vorm van spelen. Dit begint wanneer een kind rond de drie maanden is en zijn of haar eigen handjes ontdekt. Eerst is het eigen lichaam het favoriete speelgoed van een baby. Handjes raken elkaar aan en er wordt op vingertjes gesabbeld. Daarna begint het ontdekken van verschillende materialen en texturen. Het lakentje, kleding, een knuffeltje in de wieg. Middels de tastzin ontdekt een baby het eigen lichaam. Dit ben ik en dit is achter mij, voor mij, boven mij, onder mij. Hier eindig ik en hier begint de wereld.

De tastervaring

Kinderen vinden het heerlijk om te spelen met dingen die tastervaringen geven. Vaak is dit iets zonder vaste vorm zoals zand, water, klei of verf. Lekker modder maken, in het zand graven en vingerverven. Maar denk ook aan materialen welke prettig of gek aanvoelen, bijvoorbeeld lapjes van verschillende textuur, een wollen kleedje en een bijtring van natuurlijk rubber. Er zijn geen spelverloop en het helpt je aandacht te hebben voor het hier en nu.

Ontspannen

Sensopathisch spel geeft kinderen de kans om te ontspannen en tot rust te komen. Het vraagt niet per se om een mooie vormgeving of uitgewerkte fantasie. Wanneer ze iets ouder zijn (en niet meer alles in hun mond stoppen) kunnen ze bijvoorbeeld ook heerlijk sensopathisch spelen met scheerschuim, ongekookte rijst, meel en knikkers.

Een leven lang

Het sensopathische spel blijft zich ontwikkelen en verdwijnt nooit meer. Ook volwassen doen het (onbewust) nog graag. Met je blote voeten door het zachte strandzand op vakantie, of je vingers dromerig door het water laten glijden in de zee. Kenmerkend is dat de activiteit geen doel heeft. Denk maar eens aan douchen terwijl je shampoo er al lang uitgespoeld is, onnodig lang deeg kneden en handcrème uitgebreid insmeren.

Als ouder kun je sensopatisch spel stimuleren door passend speelgoed aan te bieden. Voorbeelden daarvan zijn: