17 november komt Sinterklaas aan in Nederland en mogen veel kinderen voor het eerst hun schoen zetten. De feestmaand en periode van overconsumptie is daarmee officieel van start. Met een beetje voorbereiding voorkom je onnodig veel schoencadeaus en geef je de aandacht aan een paar bijzondere pakjes die de kwaliteit van het geven verhogen. Lees onze 5 tips voor verantwoorde schoencadeautjes.

  • Maak samen met je kind(eren) een ‘Schoen-zet-kalender’. Hiermee spreek je van te voren af op welke dagen ze hun schoentje mogen zetten. Wanneer de verwachtingen helder zijn voorkom je (dagelijkse) discussies over het schoen zetten en teleurstellingen.
    Door het schoen zetten te beperken tot een aantal keer blijft het extra bijzonder. Je kunt dan met hetzelfde budget een paar keer échts iets moois kopen, in plaats van 15 ‘wegwerp-cadeautjes’. Ook scheelt het heel wat ochtenden vroeg op staan en avonden vol spanning bij het naar bed brengen.
  • Geef iets met spaarwaarde, bijvoorbeeld de dieren van Holztiger. Zo verdwijnen losse, kleine cadeautjes niet in een krat vol dingen die nergens bij horen. Stap voor stap bouwen aan een (dieren) collectie is goed voor het doorzettingsvermogen. Iets sparen helpt het kind bij het toekennen van waarde aan spullen, omdat ze er vaak langer naar uit hebben gekeken of er meer moeite voor moesten doen. Een zorgvuldig bij elkaar gespaarde collectie zullen lang koesteren.
  • Geef een pre-loved kinderboek. In onze straat staat een minibieb, een leuk initiatief van één van onze buurtbewoners. Minibiebs zijn vaak bont geverfde kasten, vol met gelezen boeken. Je kunt er gratis een boek lenen, maar ook ruilen. Zo geef je een tweedehands boek, maar voor jouw kind een compleet nieuw verhaal. Door een uitgelezen boekje van de eigen plank terug te zetten blijft het systeem draaien en voorkom je een overvolle boekenkast in huis. Er zijn honderden minibiebs verspreid over Nederland, ze hangen aan gevels, staan in voortuinen, buurtplantsoenen, bij kinderboerderijen, scholen en speeltuinen. Er is dus vast ook één bij jou in de buurt!
  • Verdeel één groter cadeau dat uit meerdere onderdelen bestaat over verschillende pakjes. Denk bijvoorbeeld aan het PlanToys poppenhuis, de avonden voorafgaand aan 5 december kun je al een paar keer iets van de meubels als schoencadeautje verpakken. Op pakjesavond geef je vervolgens het poppenhuis zelf. Of verdeel een speelgoed servies over meerdere cadeautjes en sluit op 5 december af met een keukentje. Op die manier zorg je er ook voor dat er voldoende aandacht is voor een uitgebreid cadeau.
  • Nuttige cadeautjes zijn zeker niet minder leuk. Een nieuwe etui of gymtas is nóg specialer als je deze van Sinterklaas hebt gekregen. Het begin van de winter is vaak ook de tijd dat je kind een warmere pyjama nodig heeft of nieuwe handschoenen. Wanneer je bij het kopen van deze items een beetje rekening houdt met de smaak van je kind dienen ze prima als schoencadeautjes.