Terwijl ik dit schrijf is het eind september, dat lijkt misschien nog wat vroeg maar toch deel ik graag vast wat tips voor een duurzaam Sinterklaasfeest. Dit omdat je nu nog kunt verzinnen hoe je invulling gaat geven aan misschien wel de leukste avond van het jaar, pakjesavond!

December is de maand van gezelligheid, familie en verwennerij maar helaas ook de maand van overconsumptie, overprikkelde kids en hoge verwachtingen. Met de onderstaande tips maak je er op eenvoudige wijze een ontspannen en verantwoorde feestavond van.

 • Geef liever iets kleins van goede kwaliteit dat jaren meegaat, in plaats van veel of groot speelgoed met een korte levensduur.
 • Kies voor open-einde speelgoed waar keer op keer iets nieuws mee bedacht kan worden. Dit maakt dat kinderen er niet snel op uitgekeken zijn.
 • Ga voor speelgoed gemaakt van duurzame materialen, zoals hout gerecyclede en recyclebare (kunst)stoffen.
 • Vraagt je kind knutselmateriaal aan de Sint? Neem dan bijvoorbeeld klei of vingerverf op basis van natuurlijke ingrediënten.
 • Je denkt waarschijnlijk niet meteen aan buitenspeelgoed, maar ook in de koude maanden is het voor kinderen leuk en gezond om in de frisse lucht te spelen. Een nieuw springtouw in december kan je kind juist stimuleren om ook dan lekker naar buiten te gaan. De cadeau’s mogen natuurlijk ook best een beetje praktisch zijn. Bijvoorbeeld een echte sneeuwschep, fijne winterlaarzen of warme handschoenen.
 • Heb je meerdere kinderen? Kijk dan ook eens naar een mooi gezamenlijk cadeau dat geschikt is voor verschillende leeftijden. Dit stimuleert het samen spelen en staat garant voor véél speeluren doordat de kinderen elkaar afwisselen en inspireren. Dit kan bijvoorbeeld een Wobbel of Abel speeltent zijn.
 • Zorg ervoor dat het nieuwe speelgoed goed te combineren is en aansluit op wat er al in huis is. Dit kan ‘oud’ speelgoed weer nieuw leven inblazen. Een Waytoplay autobaan maakt bijvoorbeeld die mand met autootjes weer interessant en de Lubulona huisjes passen erg goed bij het treinspoor van vorig jaar.
 • Vier je pakjesavond met familie of vrienden? Maak dan niet alleen afspraken over de datum, gedichten en surprises maar bespreek ook de verwachtingen op het gebied van duurzaamheid. Spreek bijvoorbeeld af om geen ‘grappige’ (wegwerp)cadeaus te kopen, met het idee van: “ach, het is maar een euro”. Maak gebruik van verlanglijstjes zodat de ontvanger ook werkelijk zit te wachten op de gekochte cadeau ’s of voeg een pre-loved categorie toe waarbij je gebruikte spullen (in goede staat) doorgeeft.

Heb je al een shoplijstje klaar, maar vind je het toch lastig om daarbij weloverwogen keuzes te maken? Stel jezelf dan bij iedere aankoop in ieder geval de volgende vragen:

 • Is de kwaliteit goed? Gaat het lang mee?
 • Is het tijdloos en langdurig actueel? Of juist trendgevoelig?
 • Klopt de prijs-kwaliteit verhouding? Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Wie betaalt de prijs? De maker, de natuur, de winkelier, je kind?

Bij Koester the Kid pakken we de 5 december cadeautjes in met FSC gecertificeerd pakpapier. FSC is een internationaal keurmerk voor papier dat strenge eisen stelt voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Zo maak je een duurzaam sinterklaasfeest compleet.