Voordat een baby leert om met zijn handjes te reiken en te grijpen of te kruipen en rechtop te zitten, geven hun ogen belangrijke informatie en stimulatie voor hun ontwikkeling. Toch kan een pasgeboren baby amper kleuren onderscheiden of details waarnemen. Het zicht ontwikkelt zich dan ook in een razend tempo.

Zwart-wit

Je baby kan intens naar je kijken, maar hij herkent je vooral aan je geur, je warmte en je stem. Het zicht van je pasgeboren baby is namelijk zeer beperkt. Je baby ziet nauwelijks details en kan kleuren maar moeilijk van elkaar onderscheiden. Waar hij vooral op focust zijn contrasten. De kleuren zwart en wit trekken de meeste aandacht want die zijn het sterkst onderscheidend. Hierdoor kijkt hij vooral naar je haargrens, in plaats van in je ogen. Na een paar weken kan hij langzaam contouren herkennen en worden de basisbeginselen van kleur zichtbaar voor je baby.

Basiskleuren

Tussen de 4 en 6 weken begint je baby basiskleuren te onderscheiden. Rood ziet hij als eerst en kort daarop volgen geel en groen. Blauw blijft nog een lange tijd zwartachtig. In deze periode begint je baby steeds meer details te zien. Tussen de 2 en 3 maanden lachen baby’s vaak voor het eerst naar vertrouwde gezichten.

Details

Vanaf 3 maanden gaat het fixatieproces functioneren. Dit betekent dat je baby met beide ogen gecoördineerd naar één punt kan kijken. Pas vanaf dit moment gaan ze details van voorwerpen onderscheiden.

Speelgoed

Probeer bij het kiezen van het eerste speelgoed rekening te houden met wat je baby op dat moment goed kan waarnemen. Pasteltinten en mengvormen staan misschien mooi in de woonkamer, maar spreken pasgeboren baby’s nauwelijks aan. Merken die hier veel onderzoek naar doen goed aansluiten op de zichtontwikkeling zijn bijvoorbeeld Wee Gallery en BioSerie.